Door Christopher S. Kilham op 24 maart 2021 (Geupdate op 24 maart 2021)
Cannabis zorgt voor een uitgebreide, ruimtelijke high. Voor velen verhoogt cannabis de zintuiglijke ervaring. Het maakt muziek rijker, voedsel smakelijker, kleuren levendiger, aanraking sensueler, seks erotischer. Het versterkt ook het gevoel en geeft zo een extra dimensie aan yogabeoefening. Bij sommige mensen stimuleert cannabis de creativiteit. Bij velen wekt het de lachlust op.
Het rapport van de Indiase Hennep Drugs Commissie uit 1894 beschrijft de effecten van cannabis tamelijk kostelijk op deze manier: “Bhang … maakt de tong van de lispelaar helder, verfrist het intellect, en geeft alertheid aan het lichaam en vrolijkheid aan de geest. Dit zijn de nuttige en noodzakelijke doeleinden waarvoor de Almachtige bhang heeft gemaakt … Bhang is een hartversterker, een galabsorber, een eetlustopwekker, een levensverlenger. Bhang versnelt de fantasie, verdiept het denken en scherpt het oordeel … . Bhang is de vreugdegever, de hemel-vlieger, de hemelse gids, de hemel van de arme man, de verzachter van verdriet.”
De verlevendigende, expansieve, vreugde veroorzakende effecten van cannabis zijn het resultaat van hoogwaardig materiaal dat verstandig wordt gebruikt. Als cannabis op weldoordachte wijze en in gelukkige omstandigheden wordt geconsumeerd, verhoogt het het plezier en de levensvreugde in het algemeen. Cannabis is echter veel meer dan een genotmiddel, want het heeft ook een groot aantal gezondheidsvoordelen, en elke week worden er meer voordelen ontdekt. Cannabis biedt verlichting bij misselijkheid, glaucoom, toevallen, angst, depressie, neurodegeneratieve aandoeningen en nog veel meer gezondheidsproblemen bij de mens. Het is een van de grote plantaardige geneesmiddelen, veilig en veelzijdig.
Cannabis heeft zijn bevredigende en euforische effecten te danken aan THC, of Delta 9-tetrahydrocannabinol, dat zich bevindt in de harsklieren die worden geproduceerd op cannabisbloemen en -bladeren van de vrouwelijke plant. Deze verbinding, die in 1964 werd geïdentificeerd door Dr. Raphael Mechoulam en zijn collega’s van het Israëlische Weizmann Instituut voor Wetenschap, behoort tot een groep verbindingen die bekend staan als de cannabinoïden. Hiervan zijn er momenteel meer dan 110 bekend. Maar het is vooral het THC-gehalte van cannabis dat bepalend is voor de potentie van het materiaal.
THC en zijn in het algemeen heilzame metgezel CBD, die niet psychoactief is, komen voor in respectievelijk de hoogste en op één na hoogste concentraties van alle cannabinoïden. Bovendien worden meer dan 120 aromatische terpenen geproduceerd in cannabisbloemen en suikerbladeren. Deze geven specifieke aroma’s aan verschillende cultivars van cannabis, waaronder citrus- en bessengeuren en kruidige en houtachtige geuren. De terpenen hebben ook stemmingsregulerende eigenschappen, waardoor ze in sommige gevallen de alertheid verhogen en je in andere gevallen op de bank doen belanden. De vele aroma’s van cannabis, van meloengeuren tot bessengeuren, zijn allemaal te danken aan de variëteiten van aromatische terpenen.
Tot de belangrijkste terpenen in cannabis behoren myrceen, limoneen, linalool, caryofylleen, alfa-pineen en bèta-pineen, alfa-bisabolol, trans-nerolidol, humuleen, delta-3-carene, camfeen, borneol, terpineol, valenceen en geraniol. Al deze verbindingen, de cannabinoïden en de terpenen, komen op cannabistoppen voor als haarachtige kristallen, trichomen genaamd, die qua vorm lijken op kleine doorschijnende paddestoelen. Het is dit harsachtige materiaal dat, wanneer het verdampt, gerookt, gedronken, gegeten of anderszins geconsumeerd wordt, geestverruimend werkt.